Landbouw in de stad

Natuurcentrum Arnhem heeft twee prachtige stadsboerderijen. Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem-Noord en stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem-Zuid. De bedrijfsvoering is gericht op biologische landbouwmethoden, dus zonder gif en kunstmest. De boerderijen hebben dan ook een officieel SKAL-certificaat.

Op de stadsboerderijen ervaar je hoe een biologisch boerenbedrijf werkt. Er valt van alles te ontdekken en beleven. Er zijn weilanden met koeien, schapen, paarden en geiten. Onze varkens kunnen vrij naar buiten. Een ander belangrijk doel is het fokken met zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen, met name kippen, schapen, geiten en koeien. Zo helpen beide boerderijen om deze rassen in stand te houden en voorkomen we het verdwijnen van deze Nederlandse cultuurhistorie.

Korenmaat-vanaf-de-dijk-lente_DSC1146

Buiten de stadsboerderijen, De Korenmaat in Arnhem-Zuid en Presikhaaf in Arnhem-Noord, zijn wij op diverse plaatsen zichtbaar in de stad. Iedereen kent wel onze koeien in park Sonsbeek, midden in de stad. Het beeld van de zwart-witte Lakenvelders, Blaarkoppen en Brandroden, vlak bij het centrale station, maakt Arnhem een unieke stad.
Wij beheren ook weiden in Immerloo, Hazegrietje, en Klarendal. Het ecologisch beheer van al deze weilanden zorgt voor een hoge rijkdom aan bloemen en dieren.

Koeien-in-Sonsbeek-20150507_FAM3195