Arnhems beleid

Het idee was gezond voedsel verbouwen in Arnhem voor, maar ook door mensen met een smalle beurs. De gemeente heeft dit initiatief meteen omarmd en meegenomen in het armoedebeleid. In 2013 is er onder meer door  de Voedselbank, Presikhaaf Bedrijven, Stadsboerderij De Korenmaat en volkstuinvereniging de Tuinmaat een brainstorm gehouden met als insteek: Verbouwen van gezond voedsel voor en door mensen met een beperkte beurs? En hoe kunnen we gebruik maken van elkaars expertise?

Stads- en volkstuin Mooieweg

Het Stadslandbouwproject Mooiweg in Rijkerswoerd is in 2014 opgericht met een stads- en volkstuin waar groente en fruit worden verbouwd. De opbrengst gaat voor een deel naar de Voedselbank. Het project wordt deels gerund door vrijwilligers en deels door mensen met een dagbesteding. De stichting stadslandbouw Mooieweg bestaat uit ruim dertiger vrijwilligers die zaaien, wieden, verbouwen, planten en oogsten. Er zijn al volop tomaten, pompoenen, paprika’s, en aardappelen geoogst.

De helft van de opbrengst gaat naar Voedselbank Arnhem en omstreken, de andere helft is voor de mensen die het onderhoud voor hun rekening nemen. Heel bijzonder is dat een deel van de stadstuin bestaat uit een zorgtuin. Een afgesloten gedeelte waar mensen werken die speciaal begeleid worden.

Korenmaat-tuinwerk-20150510_FAM33991920-x-12811-80-sec