Stadsboerderijen

Een stadsboerderij was oorspronkelijk een boerderij binnen de veilige stadsmuren waar de boerenfamilies samen met hun vee woonden. In deze tijd is de stadsboerderij vooral een plek waar het (stads)publiek kennis kan maken met een boerderij en zijn levende have.

Twee stadsboerderijen

Natuurcentrum Arnhem heeft twee prachtige stadsboerderijen. Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem-Noord en stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem-Zuid. De bedrijfsvoering is gericht op biologische landbouwmethoden, dus zonder gif en kunstmest. De boerderijen hebben dan ook een officieel SKAL-certificaat.

Op de stadsboerderijen ervaar je iets van een biologisch boerenbedrijf. Er valt het nodige te ontdekken en te bekijken. Er zijn weilanden met koeien, schapen en geiten. Op onze beide boerderijen kunnen de varkens vrij naar buiten. Een ander belangrijk doel is het fokken met zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen, met name kippen, schapen, geiten en koeien. De boerderijen leveren zo een bijdrage aan het in stand houden van deze rassen. Zo voorkomen we ook dat een stuk cultuurhistorie verdwijnt.

Er zijn regelmatig activiteiten op de stadsboerderijen. Zie de activiteitenkalender of bekijk de activiteiten bij Presikhaaf of De Korenmaat. Daarnaast zijn er ook doorlopende projecten waarbij voor kinderen beleven en leren mooi samengaan.

  • Postduivenproject op stadsboerderij De Korenmaat
  • Ecokids op stadsboerderij Presikhaaf

Korenmaat-kalkoen-20150510_FAM33761920-x-10801-800-sec