Schoolplein vergroenen

Een schoolplein kan zo veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Zou het niet fantastisch zijn om een ruimte te creëren waar kinderen iedere dag in contact komen met natuur? Een plek vol ontdekking en verwondering? Een die uitdaagt om te klimmen en te klauteren? Waar verstoppertje kan worden gespeeld achter bomen en gespeurd kan worden naar kriebelbeestjes? Een groene plek vol beleving en mogelijkheden voor natuureducatie? 

Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van biodiversiteit. Zijn er bij jou op school plannen voor het herinrichten of vergroenen van het schoolplein? Maar weet je niet precies hoe te beginnen of hoe verder te gaan in het proces van ideevorming tot en met het gebruik? Dan kan Natuurcentrum Arnhem je helpen!

Samen met de school maken we de wensen op en brengen we de randvoorwaarden voor het ontwerp in kaart. Ook bij de realisatie van het ontwerp en de fondsenwerving helpen we je op weg!

Samenwerking Kompan
Natuurcentrum Arnhem is een samenwerking aangegaan met toestelleverancier Kompan. Zij kunnen, indien gewenst, zorg dragen voor een ontwerp op maat en vervolgens met een subsidiezoeker de financieringsmogelijkheden bekijken. Zodra de financiering rond is kunnen zij ook de uitvoering van het ontwerp op zich nemen.

Financiering

Daarnaast zijn er verschillende subsidiemogelijkheden vanuit de gemeente waarvan we je graag op de hoogte brengen.

 

Hugo de Grootschool

In 2016 hielpen we de Hugo de Grootschool in Arnhem met de herinrichting van haar schoolplein. De school staat in een redelijk versteende omgeving en ook het schoolplein was niet anders. Er was behoefte aan meer koelte en de mogelijkheid voor kinderen om vrij te kunnen spelen. Directrice Ans Lips vertelt:

“We hebben onze leerlingen vanaf het begin héél nauw betrokken bij het project. Eerst hebben we gekeken naar wat de kinderen graag zouden willen en op basis daarvan is een ontwerp uitgewerkt. Dat was een ontzettend leuk en leerzaam proces. Vervolgens hebben we stap voor stap het hele terrein opnieuw ingericht om er een natuurlijke schoolomgeving van te maken. Zo gingen a

lle tegels eruit. Er werden zandheuvels en klimbosjes aangelegd. Er kwam variatie in de begroeiing voor spannende schuilplekjes en struiken met fruit om van te snoepen. Losse elementen, zoals touwen, takken en boomstammetjes zorgen voor allerlei speel- en speluitdagingen. Er valt voortdurend van alles te ontdekken en beleven. Ik zie dan ook veel voordelen ten opzichte van de situatie hiervoor. Het meest opvallend vind ik toch wel het creatieve spel dat ik zie ontstaan en de rust die het brengt. We zien écht veel minder onderlinge conflicten. Ik ben dan ook héél erg trots op ons groene schoolplein en zou het zeker iedere school aanraden.”

Tip
Voor scholen die het vergroenen van hun schoolplein overwegen heeft Ans nog wel een belangrijke tip: “Scholen moeten zich goed realiseren dat een groen schoolplein onderhoud vergt en daarbij meer werk en kosten met zich meebrengt. Het is dus heel belangrijk dat je besluit voldoende draagvlak heeft, zowel onder je team als onder ouders. Niet alleen in de opbouwfase, maar zeker ook in de fase daarna. Een schoolplein is nooit af.”

Een groen schoolplein kan een stuk dichterbij zijn dan gedacht. Onze collega Marja Wennemers helpt je graag op weg. Neem gerust contact op voor een afspraak via mail marja.wennemers@natuurcentrumarnhem.nl of telefoon 06-40708138.