Het postduivenproject

Op Stadsboerderij De Korenmaat staat een duivenhok met postduiven op het erf. In 2006 is een project opgezet om enthousiaste kinderen op een educatieve en boeiende manier nader kennis te laten maken met de postduif en duivensport. Het project is samen met postduivenvereniging De Toekomst uit Elst gestart. Zij schonken ons daarvoor 25 jonge postduiven.

Geschiedenis

In 1996 schonk Lea Dasbergschool een duivenhok aan Stadsboerderij De Korenmaat. Dat was aanvankelijk voor sierduiven. In 2006 werd samen met Karel Gommer en de heer Tilleman van de postduivenvereniging  een plan opgesteld om iets met echte wedstrijdduiven te gaan doen. En vooral om kinderen daarbij te betrekken. Kinderen leren naast het wedstrijdvliegen ook hoe ze duiven moeten verzorgen.

Het project

Karel Gommer brengt de kinderen de eerste kneepjes bij van het verzorgen. Hij is een ervaren duivenliefhebber. De kinderen helpen ook mee met de trainingen, waaronder korte zogenaamde oefenvluchtjes van 5 tot 30 km. De kinderen doen uiteindelijk met een ‘eigen postduif’ mee aan een aantal wedstrijdvluchten vanuit België en Noord-Frankrijk. Deze vluchten vinden plaats in april waarbij de te vliegen afstand geleidelijk wordt opgebouwd.

Door het verzorgen en fokken van de duiven, leren kinderen verantwoordelijk te zijn voor het welzijn van de duiven en houden zij hun eigen toom duiven in stand.

postduivenproject stadsboerderij De Korenmaat Arnhem