(026) 702 90 00

Recepten

Courgette koekjes

Dit heb je nodig:

  • 1 grote groene paprika
  • 1 middel grote courgette
  • 1 grote gele ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gezouten bouillon poeder
  • 1 eetlepel pittige kerrie
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • Havervlokken
  • Meel
  • Olijfolie

Zo maak je het:

Rasp paprika, courgette en ui, pers de knoflook, meng alles door elkaar, voeg ei, bouillon poeder, peper, kerrie en kaas toe en meng door elkaar. Het mengsel is nu vrij vochtig, voeg ruim havervlokken en meel toe en roer door elkaar. Laat het mengsel 10 minuten staan. Roer daarna nogmaals, de vlokken en het meel hebben het vocht opgenomen en je hebt nu een stevige beslag, nog te dun voeg nog wat meel/vlokken toe.

Neem een pan met een dikke bodem, zet deze op een middel hoog vuur, giet hier een ruime laag olie en laat goed heet worden. Neem een eetlepel en schep vier hoopjes in de pan en druk plat, bak de koekjes goud bruin aan beide zijde. Warm heerlijk bij de maaltijd en koud als snack bij de borrel.

Eet smakelijk!!

 

Aardappelsalade met radijs

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 1 kilo Twinner aardappels
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 bosje verse kruiden
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1,5 eetlepels mosterd
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • Een handje zonnebloempitjes

Zo maak je het:

Schil en kook 1 kg aardappels beetgaar en laat deze afkoelen. Snijd de aardappels in blokjes als ze zijn afgekoeld. Snijd 1 bosje radijsjes in plakken en 3 lente-uitjes in dunne ringen. Roer in een kom ½ eetlepel grove mosterd, 4 eetlepels mayonaise en 4 eetlepels crème fraîche room tot romige saus. Schep in grote kom de aardappelblokjes, radijsjes, lente-uitjes en romige saus door elkaar. Versnipper de verse kruiden. Garneer de salade met de verse kruiden en de zonnebloempitjes. Eet smakelijk!

Koolrabi- Koolzaad salade

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 1/2 koolrabi
  • 1/4 komkommer
  • Sherrytomaatjes, naar behoefte, op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels koolzaadolie, voor koude bereidingen
  • 1 eetlepel witte wijnazijn of witte balsamico- azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • verse seizoenskruiden, zoals dille en bonenkruid
  • optioneel: gele bloemen van de koolzaadplant of raapzaadplant.

Zo maak je het:
Maak eerst de dressing van de koolzaadolie, azijn en mosterd. Goed door elkaar roeren. De koolrabi  en komkommer wassen, schillen hoeft niet. Snijd ze in kleine reepjes of blokjes. Roer de dressing erdoor. Knip de kruiden fijn en bestrooi de koolrabi en kommer ermee. Garneer de salade met gehalveerde sherry- tomaten . Tot slot, bestrooi ze met de koolzaadbloemen.

Eet smakelijk!


Sla inspiratie

Je kan er eindeloos mee variëren: sla. Vers uit te tuin, te combineren met allerlei groenten en verse kruiden.

Een simpele basis
Begin met een simpele basis: een groene salade met verse kruiden.

Wat heb je nodig voor deze basis:

  • Verschillende soorten sla (bijvoorbeeld eikenbladsla, kropsla, ijsbergsla)
  • Verschillende soorten kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dille, munt)
  • Olie (doe lekker lokaal: koolzaadolie of lijnzaadolie)
  • Honing
  • 1 citroen

Was de sla en kruiden en hak in grove stukken. Besprenkel met wat olie, citroensap en honing. En klaar alweer: dit is de basis voor jouw voorjaarssalade!

Varieer erop los!
Aan deze simpele basis (die ook zonder toevoegingen al heerlijk smaakt) kan je van alles toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een gekookt eitje, tomaat, komkommer, radijs, paprika, mais….. Tja wat kan er eigenlijk niet door een salade? Voor wat extra vulling kan je bijvoorbeeld ook nog couscous, peulvruchten, pitten of noten, rijst of pasta toevoegen. Vier het voorjaar en varieer erop los!

Nog duurzaam ook…
Met een eenvoudige (maar oh zo smaakvolle) basis-salade kan je ook nog eens de restjes uit jouw koelkast opmaken. Want heb je groente over van de vorige dag? Meng het door de basis-salade. Rijst, couscous of aardappels over? Ook dat smaakt heerlijk door jouw voorjaarssalade en het geeft ook wat extra vulling. Gezond, lekker en dus nog duurzaam ook!

Eet smakelijk!

 

 

Zomerse salade met spitskool

Ingrediënten: (4 personen)

4 el mayonaise
4 el yoghurt
1 el mosterd
1/2 el honing
380 gram kleine tomaten
200 gram Amsterdamse uitjes
300 gram gesneden spitskool
75 gram appelblokjes met schil
peper en zout
Eetbare bloemen (zie verder)

Voorbereiden:

Haal de buitenste lelijke bladeren van de kool. Halveer de kool, snijd de harde kern eruit. Snijd de kool in flinterdunne reepjes.

Bereiding:
Roer voor de dressing de mayonaise, yoghurt, mosterd en honing door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
Snijd de tomaten in parten. Halveer de Amsterdamse uien.
Schep de dressing door de spitskool. Meng met de tomaten, Amsterdamse uien en appelblokjes.
Doe in een mooie schaal en decoreer met bloemblaadjes van bijv. Goudsbloem, Driekleurig viooltje, Oost – Indische kers bloemen of Dahliablaadjes.

Dit gerecht is ook lekker als vulling op een wrap, die je eerst besmeert met hummus.

Eet Smakelijk!

 

 

 


Wist je dat...

Geiten graag geborsteld worden?
Wil je meer weten?
Een konijn een nestblijver wordt genoemd?
Wil je meer weten?

Tips voor thuis

Laat bladeren in je tuin liggen

In de herfst vallen de bladeren in je tuin, laat ze lekker liggen! Ze verteren en verdwijnen vanzelf. Dit zorgt voor een betere bodem, die minder snel uitdroogt. Ook de dieren profiteren hiervan!

Groene tips

Ontdek de natuur