14 december 2017

Ontdekkend leren in de Energy Battle

Betekenisvol onderwijs creëren. Door onderzoekend en ontdekkend leren. Dat is de grote drijfveer van leerkracht Ilse Cornielje van basisschool ’t Panorama in Arnhem. Ze werd dit jaar dan ook ont-zet-tend blij toen we haar interesse polsten voor deelname aan de Energy Battle. 

“Als je kinderen dit soort belangrijke lessen en ontdekkingen mee kan geven, en daarbij ook nog bijdraagt aan een duurzame school, hoe leuk is dat!” 

Les over energiebesparing? Duh….moet dat? In eerste instantie stonden haar leerlingen niet meteen te juichen, maar uiteindelijk bleek meedoen aan de Energy Battle een groot succes.  De uitdaging die eraan verbonden was bleek namelijk een hele interessante: samen in korte tijd zoveel mogelijk energie besparen, thuis en op school. De meest creatieve oplossingen kwamen voorbij. Eten bij kaarslicht, een graadje kouder douchen, thee zetten in de magnetron…en naarmate de wedstrijd vorderde nam het enthousiasme van de leerlingen zichtbaar toe.

Anne (11) “Mijn vader vond het de laatste tijd wel een beetje koud in huis. Dan zei ik: ‘Ja maar pap, wil je nu winnen of niet? Je kan toch gewoon een dikke trui aantrekken?'” 

Aan de hand van de docentenhandleiding van het Klimaatverbond werkte Ilse voor haar school een lesprogramma uit.

“Het leuke aan de Energy Battle is dat het alle elementen van onderwijs in zich heeft. Zo liet ik leerlingen bijvoorbeeld een aanbevelingsbrief
schrijven aan de schooldirecteur waarin ze exact uitrekenden hoeveel er met welke maatregelen bespaard kon worden. Vervolgens gingen ze ook echt met hem in discussie. Ik ben ervan overtuigd dat als je reguliere lesstof als rekenen, taal en presentatievaardigheden op deze manier toepast in een reële situatie, die dicht bij de belevingswereld van het kind staat, het veel beter beklijft. Ik zag de motivatie bij mijn leerlingen enorm toenemen. Ik zou andere scholen dan ook zeker aanraden om volgend jaar mee te doen.” 

Uiteindelijk wist de school 16,5% op elektra en 27,5% op gas te besparen in 4 weken tijd en eindigde Arnhem op een knappe tweede plek van de landelijke energiebesparingswedstrijd. Maar de grootste winst is toch vooral de bewustwording, zo bevestigt ook Anne:

Nu de wedstrijd is afgelopen zal de verwarming thuis vast wel weer een graadje hoger gaan, maar het besef blijft en die lamp op mijn kamer laat ik nu echt niet meer onnodig aan!”  

Volgend jaar ook meedoen met jouw school? Neem dan contact op met onze collega Eugenie Walraven via eugenie.walraven@natuurcentrumarnhem.nl.