Over Natuurcentrum Arnhem

Natuurcentrum Arnhem is volop in verandering. We transformeren van een ambtelijke afdeling naar een zelfstandige netwerkorganisatie. Educatie over natuur en duurzaamheid en beleving van de natuurlijke leefomgeving blijven de drijfveer van het Natuurcentrum.

Monique Verstraten, directeur van Natuurcentrum Arnhem:
“We willen ons centrum nog méér inzetten als middel om andere doelen te bereiken: gezondheid (leefstijl), sociale interactie (ontmoeting) en participatie (vrijwilligers en stage). De kansen en voorbeelden zijn er inmiddels legio. We zijn hierbij altijd actief op zoek naar de samenwerking, zodat het succes een gezamenlijk succes is van en vóór de stad.”

 

Het nieuwe Natuurcentrum Arnhem
Grafisch ontwerp: Dana Dijkgraaf Design

 

Natuurcentrum Arnhem werkt vanuit een basis van aantrekkelijke bezoeklocaties én vanuit een sterke band met het onderwijsveld. Natuurcentrum Arnhem stelt zich actief op naar bezoekers en basisonderwijs, positioneert zich midden in de wijk en verbindt mensen in de stad. Het centrum werkt vraaggericht en met de laagdrempeligheid die al jaren kenmerkend is. Belevend leren en genieten staan hierbij centraal net als een zich steeds ontwikkelende duurzame bedrijfsvoering.

Natuurcentrum Arnhem wil een katalysator zijn tussen gemeentelijke ambities en de Arnhemse samenleving en is daarmee een belangrijke partner in de uitvoering van gemeentelijk beleid. Het doet dit met een team waarin professionals, vrijwilligers en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt samenwerken.

Onze locaties

Natuurcentrum Arnhem heeft twee stadsboerderijen: Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem-Noord en Stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem-Zuid. Verder hebben we een prachtige heemtuin. Onze Heemtuin, gelegen naast Stadsboerderij Presikhaaf, wordt gezien als een van Nederlands mooiste heemtuinen. Er is van alles te beleven op de boerderijen en in de heemtuin. Kom een keer kijken en ontdek alle mooie plekjes!

In het Sonsbeekpark hebben we een leslokaal. In de aangrenzende weide en enkele weiden verspreid over Arnhem-Noord, kunnen Arnhemmers vanaf de lente tot en met de herfst genieten van onze prachtige koeien.

Op onze stadsboerderijen kun je ook terecht voor diverse activiteiten zoals kinderfeestjes, bedrijfsuitjes of vergaderingen. Op Stadsboerderij De Korenmaat kun je ook terecht bij Boerderijcafé De Hooijmaat. Verder zijn op beide boerderijen allerlei biologische producten te koop: op Presikhaaf is een winkeltje op het erf en op De Korenmaat kun je terecht bij boerderijcafé De Hooijmaat.

Koeien in Presikhaaf