Kinderklimaattop 2015

Op 9 oktober 2015 was het in het stadhuis een drukte van belang: 56 kinderen van 4 basisscholen waren op bezoek in verband met de tweede Arnhemse Kinderklimaattop. Ze waren door hun klas afgevaardigd om hun oplossingen voor problemen rond afval en energie te presenteren. In de raadszaal werden ze verwelkomd door wethouder Henk Kok die hen vertelde dat hij op zijn laatste werkdag het stokje aan de kinderen overgaf.
Daarna volgden de presentaties waarbij de kinderen hun ideeën lieten zien. Fantastische ideeën zoals energie opwekken door het bewegende water in een zwembad, een robotduif met windmolentjes of een auto met windturbines in de carrosserie. De juryleden, waaronder de kinderen zelf, liepen langs en kregen uitleg over de ideeën. Daarna volgden de kinderen workshops over afval en energie. Terug in de raadszaal gingen de kinderen in discussie met een panel van raadsleden, en vertegenwoordigers van verschillende organisaties. De panelleden werden bestookt met vragen over hun eigen gedrag en het beleid van de gemeente. Panelleden die te lang van stof of te vaag waren,  kregen de rode kaart te zien!

Beste innovatieve idee

Op het einde van de Kinderklimaattop volgde het spannendste moment: de uitreiking voor het beste innovatieve idee van 2015. De jury had besloten twee prijswinnaars uit te kiezen. Voor het thema afval ging de prijs naar het idee om plastic bloemverpakkingen te vervangen door een vrolijk bedrukt recyclebaar alternatief. Voor het thema energie ging de prijs naar de energie-opwekkende speelplaats die beweging van speeltoestellen omzet in energie én die kinderen aanmoedigt om meer te bewegen. Beide prijswinnaars waren afkomstig van basisschool ’t Panorama. Zij krijgen binnenkort een workshop ‘energie uit groenafval’ van Kunstlab Arnhem.

Internationale VN Klimaattop in Parijs

Dit was de tweede Kinderklimaattop in Arnhem. In de weken voorafgaand aan deze top hebben de klassen van de deelnemende scholen zich gebogen over de thema’s afval en energie. Medewerkers van Natuurcentrum Arnhem zorgden voor de begeleiding. De kinderen verdiepten zich in het bedenken van een of meer ideeën voor een oplossing van de problemen binnen hun thema. Daarna maakten ze een prototype of presentatie. De Kinderklimaattop is een van de vele projecten in Arnhem die de aanloop vormen naar de jaarlijkse internationale VN Klimaatconferentie. In 2015 vindt die plaats van 30 november tot en met 11 december 2015 in Parijs.

De Gouden Tip van basisschool ’t Panorama

Het idee van de leerlingen van basisschool ’t Panorama uit Arnhem viel op 6 november ook in goede aarde op de landelijke Kinderklimaattop. Hun Energieke Schoolplein werd door de landelijke jury gekozen tot allerbeste duurzame idee: “Met bewegen, rennen en schommelen op het schoolplein kun je energie opwekken. Ook kunnen we op schoolpleinen regenwater opvangen en bomen of struiken planten.” Deze Gouden Tip neemt de officiële Nederlandse klimaatdelegatie voor de VN mee naar de Klimaattop in Parijs in december.

Fotoverslag Klimaattop Arnhem.

Filmverslag RTV

Filmverslag Omroep Gelderland (kijk vanaf minuut 11.10 tot 14:20)

Winnaars_FAM4816

kinderklimaattop_FAM4826

kinderklimaattop_FAM4830