Afvalestafette

Doe jij ook mee aan de grote voorjaarsschoonmaak van onze mooie stad? In de week van 18-23 maart organiseert Natuurcentrum Arnhem de Afvalestafette, in samenwerking met Gemeente Arnhem en het KinderWijkTeam. Een week waarin we met zoveel mogelijk scholen, bedrijven en stadsbewoners in actie komen door zwerfafval in de buurt op te ruimen. Want zwerfafval is niet alleen storend om te zien, maar vooral niet goed voor de natuur. Dus sluit je aan!

Volg de Afvalestafette!

Doe je ook mee? Dit jaar doen ruim 2500 basisschoolscholieren, KinderWijkTeams, studenten, werknemers en buurtbewoners mee met de Afvalestafette.
Laat je ons weten hoe jouw actie geweest is? Stuur ons een foto via Facebook. Mailen mag ook naar margreet.de.with@natuurcentrumarnhem.nl. Bijvoorbeeld een foto van de mensen die meegedaan hebben, of het gekste stuk afval dat je hebt gevonden. We zetten een leuke selectie op deze pagina (zie onder) en onze Facebookpagina, zodat de hele stad de actie kan volgen.

Kom langs voor de eindstand
Benieuwd hoeveel afval er opgeruimd wordt? Op zaterdag 23 maart eindigt de Afvalestafette. Op onze Stadsboerderij Presikhaaf wordt het afval van de hele week verzameld zodat we kunnen laten zien wat er allemaal opgehaald is.

Op zaterdag 23 maart zijn er vanaf 14.30 uur op het erf van Stadsboerderij Presikhaaf leuke activiteiten voor kinderen rondom het thema afval:
– Papier maken van oud papier
– Zaadbommen maken van compost
– Spellen uit de afvalkaravaan
– Van plastic afval iets nieuws maken

Kom ook langs! Rond 15.30 uur wordt de eindstand bekend gemaakt van hoeveel afval er gedurende de Afvalestafette week is opgehaald.

Het hele jaar een schone straat?
Zin om de rest van het jaar je straat ook schoon te houden? Meld je aan via info@natuurcentrumarnhem.nl en krijg van de gemeente een afvalgrijper in bruikleen!

Waarom eigenlijk?

  • Het duurt vaak lang voor zwerfafval is afgebroken
  • Zwerfafval ziet er akelig uit. Rommelig en ongezellig
  • Zwerfafval trekt ongedierte aan omdat er vaak nog voedselresten inzitten
  • Opruimen is erg duur
  • En vooral: het is slecht voor dieren en mensen! Het vervuilt de bodem, dieren kunnen er in verstrikt raken of ze eten het op. Hierdoor kunnen ze ziek worden en doodgaan

Doordat wij weer dieren eten komt het plastic ook in ons voedsel terecht.

Een paar getallen:

  • In Nederland komt elk jaar 50 miljoen kilo zwerfafval op straat en in de natuur te liggen.
  • Elk jaar kost het ons 250 miljoen euro om dit weer op te ruimen.
  • Zwerfafval dat met de rivieren naar zee verdwijnt, verergert daar de plastic soep. En er drijft al 100 miljard kilo afval in zee…

Acties Afvalestafette en Landelijke Opschoondag 2019

 

Foto’s 2019